Plener malarski "Bielice - widok z niemiecką historią w tle" już za nami!

Za nami plener malarski „Bielice -  widok z niemiecką historią w tle” spędzony w malowniczych okolicznościach wśród dzikich krajobrazów i nieodkrytej przyrody.

Podczas pierwszego dnia wyjazdu młodzież zwiedziła malowniczy rynek w Lądku Zdroju, z kolorowymi kamienicami, ratuszem, barokową Kolumną Trójcy Świętej autorstwa niemieckiego rzeźbiarza J. Klahra oraz budynek źródła Wojciecha w Zdroju. W drodze do Bielic, grupa odwiedziła zaprojektowany przez berlińskiego architekta Karola Schinkla Wapiennik Łaskawy Kamień, gdzie zaznajomiła się z tajnikami dawnego procesu drukarskiego odwiedzając muzeum dawnych sprzętów drukarskich. Dodatkowo grupa miała możliwość zwiedzenia Ogrodu Japońskiego znajdującego się wokół Wapiennika.

Mimo niesprzyjającej, deszczowej aury, kolejne dni pleneru malarskiego młodzież z zaangażowaniem spędziła na szkicowaniu i malowaniu. Rezultaty pleneru będzie można podziwiać już niebawem.

W drodze powrotnej do Opola grupa odwiedziła Skansen Gottwaldówka (Niemieckie Muzeum Gospodarstwa Gottwaldhof)- zabudowania gospodarcze XIX w., typowe dla regionu Ziemi Kłodzkiej.

Tegoroczny plener poza wsparciem utalentowanej młodzieży, był również okazją do podkreślenia wielokulturowego dziedzictwa Dolnego Śląska, który do dnia dzisiejszego jest pięknym świadectwem niemieckiej historii.

#Fundacjadlaciebie