„Bielice – widok z niemiecką historią w tle”

2022-05-23 - BIELICE plener malarski.png

Z przyjemnością informujemy, że w dniach  23 do 27 maja 2022 roku odbędzie się Plener malarski w ramach projektu „Bielice – widok z niemiecką historią w tle”.

Tegoroczna edycja pleneru odbędzie się w województwie dolnośląskim, wśród malowniczych, dzikich krajobrazów, nieodkrytej przyrody i mało popularnych szlaków, w miejscowości Bielice (niem. Bielendorf) położonej w dolinie rozpiętej między Górami Bialskimi, a Złotymi. Bielice to również miejsce urodzenia wybitnego, niemieckiego  artysty- Michaela Klahra Starszego, zwanego również najwybitniejszym rzeźbiarzem swojej epoki na Śląsku.

W plenerze malarskim uczestniczyć będzie 30-osobowa grupa młodzieży- uczniów Zespołu Państwowych Placówek Kształcenia Plastycznego im. Jana Cybisa w Opolu, która w trakcie 5 dni pobytu, wykona prace plastyczne zainspirowane widokiem z miejsca pobytu (szkic, akryl).

Poza wsparciem utalentowanej młodzieży, projekt ma również charakter edukacyjny. W ramach pleneru malarskiego przewidziano zwiedzanie m.in. Lądku Zdroju, gdzie przez część swojego życia żył i tworzył Michael Klahr oraz Kletna. Pozwoli to na pogłębienie wiedzy młodzieży w zakresie wielokulturowego dziedzictwa Dolnego Śląska.

O szczegółach przebiegu pleneru malarskiego „Bielice – widok z niemiecka historią w tle” już niebawem poinformujemy na naszej stronie internetowej.

Plener malarski w Bielicach będzie piątą edycją projektu, w latach poprzednich plenery odbyły się w Kamieniu Śląskim, Pławniowicach, na Górze św. Anny oraz w Mosznej.

#FUNDACJADLACIEBIE