Fundusz Stypendialny 2021

W dniu 16.10.2021r. w Sali Orła Białego Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego odbyło się uroczyste wręczenie stypendiów Funduszu Stypendialnego Fundacji Rozwoju Śląska im. Johanna Krolla.

W marcu br. Fundacja Rozwoju Śląska zainaugurowała kolejną, czwartą już edycję projektu pod nazwą Fundusz Stypendialny Fundacji Rozwoju Śląska im. Johanna Krolla. Projekt skierowany jest do uczniów i studentów związanych z mniejszością niemiecką. Stypendium przyznawane jest za szczególne osiągnięcia w dziedzinie: naukowej, sportowej, artystycznej i społecznej.

Nabór wniosków trwał do końca czerwca br., łącznie wpłynęło 98 wniosków. W dniu 10.09.2021 r. Zarząd Fundacji, po rekomendacji Komisji Stypendialnej, przyznał 73 stypendia dla uzdolnionych oraz zaangażowanych społecznie uczniów i studentów.

Podczas uroczystości stypendyści odebrali dyplomy z rąk Henryka Wróbla, Prezesa Fundacji Rozwoju Śląska, Posła Henryka Krolla, syna patrona Funduszu Stypendialnego i Rafała Bartka, Przewodniczącego Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego Niemców na Śląsku Opolskim. Uroczystość uświetnił występ artystyczny Miriam Powrósło, która zagrała na skrzypcach.

#FUNDACJADLACIEBIE

W marcu br. Fundacja Rozwoju Śląska zainaugurowała kolejną, czwartą już edycję projektu pod nazwą Fundusz Stypendialny Fundacji Rozwoju Śląska im. Johanna Krolla. Projekt skierowany jest do uczniów i młodzieży do 26-go roku życia, zamieszkujących na terenie Polski, wywodzących się ze środowiska mniejszości niemieckiej.

Nabór wniosków o przyznanie stypendium trwał od 01.03.2021r. do 30.06.2021r. Wpłynęło łącznie 98 wniosków, 78 z woj. opolskiego, 17 z woj. śląskiego, 2 wnioski z woj. dolnośląskiego i 1 z woj. wielkopolskiego.

W dniu 10.09.2021 r. Zarząd Fundacji, po rekomendacji Komisji Stypendialnej, przyznał 73 stypendia dla uzdolnionych oraz zaangażowanych społecznie uczniów i studentów. Informujemy, że każda osoba, która złożyła wniosek o stypendium, zostanie poinformowana o decyzji Zarządu Fundacji drogą elektroniczną lub pocztą tradycyjną (jeśli nie został podany adres e-mail).

W bieżącym roku szkolnym/akademickim stypendia zostaną wypłacone jednorazowo na wskazane we wniosku konto.

Program Funduszu Stypendialnego Fundacji Rozwoju Śląska 2021 im. Johanna Krolla przeznaczony jest dla dzieci i młodzieży do dwudziestego szóstego roku życia, mieszkających na terenie Polski, wywodzących się ze środowiska mniejszości niemieckiej.

Stypendium jest świadczeniem materialnym przyznawanym za wybitne osiągnięcia w dziedzinie naukowej, sportowej, artystycznej i społecznej w roku szkolnym/ akademickim 2020/2021.

1 marca 2021r. rusza nabór wniosków i potrwa do 30 czerwca 2021r.

Wypełnione wnioski prosimy składać w oryginale:

• osobiście w siedzibie Fundacji lub
  • drogą pocztową pod adresem:

Fundacja Rozwoju Śląska

ul. Wrocławska 133

45-837 Opole

Zanim złożysz wniosek - zapoznaj się z Regulaminem i dowiedz się więcej na temat Funduszu Stypendialnego 2021:

PDFREGULAMIN stypendium 2021.pdf

Wniosek do wypełnienia (do pobrania w wersji DOCX lub PDF):

PDFWNIOSEK o stypendium 2021.pdf

DOCWNIOSEK o stypendium 2021.doc