Damian Kleszcz – stypendysta w kategorii społecznej

Stypendium_im_Johanna_Krolla4.jpeg

Damian Kleszcz jest zaangażowany w życie społeczności lokalnej i mniejszości niemieckiej. Od najmłodszych lat jest członkiem DFK Brożec, a od kilku lat aktywnie wspiera swoim talentem muzycznym i organizacyjnym realizację projektów TSKN na szczeblu lokalnym i regionalnym.

W 2019 r. występował m.in. na gali wręczenia nagród laureatom konkursów języka niemieckiego, na Oktoberfeście w Krapkowicach, na solowym koncercie adwentowym w Filharmonii Opolskiej. W grudniu 2019 r. uczestniczył w nagraniach teledysków pieśni bożonarodzeniowych, które swoją premierę będą miały w grudniu tego roku. Regularnie działa jako wolontariusz na rzecz takich projektów jak: Wielkie Ślizganie, Jarmark Bożonarodzeniowy, Zwiedzanie Małej Panwi – spływ kajakowy dla młodzieży, którego był współorganizatorem.

Damian ukończył szkolenia ELOm i ProELOm w Polsce i w Niemczech, zdobywając doświadczenie i wiedzę na realizację ciekawych projektów związanych z mniejszością niemiecką.

Pełen energii i wigoru Damian zaraża swoją pasją do kultywowania tradycji niemieckich nie tylko podczas licznych występów artystycznych, ale i w codziennej działalności społeczno-kulturalnej.