Martyna Walczak - stypendystka w kategorii artystycznej

Stypendium_im_Johanna_Krolla2.jpeg

Martyna uczęszcza do LO z Oddziałami Dwujęzycznymi im. W. Broniewskiego w Strzelcach Opolskich z j. niemieckim jako wiodącym. Pierwszą klasę ukończyła z wyróżnieniem. Jest również uczennicą Państwowej Szkoły Muzycznej I stopnia w Strzelcach Op. – klasa trąbki. Gra na trąbce to pasja, którą doskonali i szlifuje podczas zajęć
w szkole muzycznej, a swoje umiejętności prezentuje na licznych turniejach, konkursach krajowych i międzynarodowych, m.in.
w międzynarodowym konkursie 67. Schülerwettbewerb „Begegnung mit Osteuropa 2020 – Europa – da mache ich mit! – Europa – jestem jej częścią!”, organizowanym przez Ministerstwo Edukacji i Kultury Kraju Związkowego Nadrenii Północnej-Westfalii, który wygrała.

Od najmłodszych lat współpracuje z mniejszością niemiecką i bierze czynny udział we wszystkich imprezach organizowanych przez lokalne koło DFK Kotulin.

Martyna brała również udział w warsztatach dla uczestników projektu Archiwum Historii Mówionej, organizowanych przez Dom Współpracy Polsko-Niemieckiej w Opolu, a jej praca dziennikarska w ramach tego projektu doczekała się publikacji w książce „Lata 80. i 90. na Górnym Śląsku”.

Marzeniem Martyny jest nieustanny rozwój w dziedzinie artystycznej.
W minionym roku szkolnym nie tylko uczyła się gry na trąbce, ale także uczestniczyła w dodatkowych zajęciach gry na pianinie cyfrowym. Fascynacja nowym instrumentem jest tak ogromna, że Martyna marzy o posiadaniu własnego pianina.

Jest talent! Jest motywacja! Jest szansa na spełnienie marzeń!