Anna Haberecht - stypendystka w kategorii naukowej

Stypendium_im_Johanna_Krolla3.jpeg

Anna, uczennica LO nr 3 w Opolu, zdobyła w roku szkolnym 2019/2020 tytuł laureata w XXXVI Konkursie Recytatorskim „Jugend trägt Gedichte vor” („Młodzież recytuje poezję”) dla szkół podstawowych i średnich.

Jest ambitną i sumienną uczennicą, która rozwija swoją pasję - naukę języka niemieckiego i kultury niemieckiej poprzez uczestnictwo w wielu projektach organizowanych przez mniejszość niemiecką, takich jak: „Sommercamp 2019 EUROPA LEBEN – WANDEL GESTALTEN”, „Jugendbox 2019”, „Ocalić od zapomnienia” czy „Podróż studyjna do Lipska”.

Godne odnotowania jest również zaangażowanie Ani i jej czynny udział w projekcie „Jugendbox 2019”, w którym jest główną autorką i tłumaczką tekstu scenariusza, a także reżyserką repertuaru muzycznego. Jest również członkiem BJDM, gdzie udziela się i służy pomocą w corocznym organizowaniu „Wielkiego Ślizgania”.

Ania, oprócz wybitnych osiągnięć w nauce, chętnie bierze udział w akcjach wolontariatu, wymianach międzynarodowych i projektach, których głównym celem jest propagowanie i wzbogacanie języka niemieckiego.