Fundusz stypendialny im. Johanna Krolla

Fundusz stypendialny Fundacji Rozwoju Śląska  im. Johanna Krolla 2020

W tym roku, inaczej niż w poprzednich latach, wręczenie stypendiów odbyło się online. Wydarzenie miało charakter symboliczny – wręczenie vouchera stypendium jednej z laureatek tegorocznego konkursu.

O Funduszu Stypendialnym oraz jego zaletach dowiecie się z załączonego filmiku.

#FUNDACJADLACIEBIE

Julia Zgorzelska dwukrotna laureatka Funduszu Stypendialnego o tym, dlaczego warto wziąć udział w programie stypendialnym Fundacji Rozwoju Śląska.

Stypendyści Funduszu im. Johanna Krolla Fundacji Rozwoju Śląska

• Stypendium_im_Johanna_Krolla55.jpeg

Fundusz Stypendialny Fundacji Rozwoju Śląska 2020 im. J. Krolla - PODSUMOWANIE

Fundusz Stypendialny im. Johanna Krolla został założony przez Fundację Rozwoju Śląska w 2018 roku. Od tego czasu wypłacono 206.500,00 zł, ze stypendium skorzystały w sumie 174 osoby.

Stypendia 2020 zostały przyznane już po raz trzeci młodzieży wybitnie uzdolnionej. Nasi stypendyści to osoby, które w swoich środowiskach wyróżniają się, są bardzo aktywni, rozpoznawalni w regionie, a także na poziomie krajowym. Niektórzy uczestniczyli we wszystkich edycjach programu stypendialnego. Przedstawiamy galerię zdjęć stypendystów 2020, jednocześnie zachęcając do wzięcia udziału w kolejnych inauguracjach Funduszu Stypendialnego.

• Stypendium_im_Johanna_Krolla4.jpeg

Damian Kleszcz – stypendysta w kategorii społecznej

Damian Kleszcz jest zaangażowany w życie społeczności lokalnej i mniejszości niemieckiej. Od najmłodszych lat jest członkiem DFK Brożec, a od kilku lat aktywnie wspiera swoim talentem muzycznym i organizacyjnym realizację projektów TSKN na szczeblu lokalnym i regionalnym.

W 2019 r. występował m.in. na gali wręczenia nagród laureatom konkursów języka niemieckiego, na Oktoberfeście w Krapkowicach, na solowym koncercie adwentowym w Filharmonii Opolskiej. W grudniu 2019 r. uczestniczył w nagraniach teledysków pieśni bożonarodzeniowych, które swoją premierę będą miały w grudniu tego roku. Regularnie działa jako wolontariusz na rzecz takich projektów jak: Wielkie Ślizganie, Jarmark Bożonarodzeniowy, Zwiedzanie Małej Panwi – spływ kajakowy dla młodzieży, którego był współorganizatorem.

• Stypendium_im_Johanna_Krolla.jpeg

Katarzyna Kokot – stypendystka w kategorii sportowej

Katarzyna to skromna dziewczyna o wielkich sportowych ambicjach. Trenuje lekkoatletykę od trzech lat, a od 2019 roku jest zawodniczką Polskiej Kadry Narodowej.

Regularnie jeździ na zgrupowania sportowe, gdzie trenuje skok wzwyż i doskonali swoją technikę. Poświęcając się swojej pasji, trenuje na stadionie i w hali sportowej 4–5 razy w tygodniu po dwie godziny. Mimo intensywnego reżimu treningowego Kasia ciągle znajduje czas, by czynnie uczestniczyć w życiu koła DFK w Dobrzeniu Wielkim. Dzięki stypendium młoda zawodniczka chce nie tylko skakać wyżej w sporcie, ale i w życiu, realizując swoje cele i marzenia.

Stypendium im. Johanna Krolla to nie tylko ukoronowanie wyjątkowych osiągnięć sportowych Kasi, ale i gwarancja dalszego rozwoju jej pasji, jaką jest skok wzwyż.

• Stypendium_im_Johanna_Krolla2.jpeg

Martyna Walczak - stypendystka w kategorii artystycznej

Martyna uczęszcza do LO z Oddziałami Dwujęzycznymi im. W. Broniewskiego w Strzelcach Opolskich z j. niemieckim jako wiodącym. Pierwszą klasę ukończyła z wyróżnieniem. Jest również uczennicą Państwowej Szkoły Muzycznej I stopnia w Strzelcach Op. – klasa trąbki.

Gra na trąbce to pasja, którą doskonali i szlifuje podczas zajęć w szkole muzycznej, a swoje umiejętności prezentuje na licznych turniejach, konkursach krajowych i międzynarodowych, m.in. w międzynarodowym konkursie 67. Schülerwettbewerb „Begegnung mit Osteuropa 2020 – Europa – da mache ich mit! – Europa – jestem jej częścią!”, organizowanym przez Ministerstwo Edukacji i Kultury Kraju Związkowego Nadrenii Północnej-Westfalii, który wygrała.

• Stypendium_im_Johanna_Krolla3.jpeg

Anna Haberecht - stypendystka w kategorii naukowej

Anna, uczennica LO nr 3 w Opolu, zdobyła w roku szkolnym 2019/2020 tytuł laureata w XXXVI Konkursie Recytatorskim „Jugend trägt Gedichte vor” („Młodzież recytuje poezję”) dla szkół podstawowych i średnich.

Jest ambitną i sumienną uczennicą, która rozwija swoją pasję - naukę języka niemieckiego i kultury niemieckiej poprzez uczestnictwo w wielu projektach organizowanych przez mniejszość niemiecką, takich jak: „Sommercamp 2019 EUROPA LEBEN – WANDEL GESTALTEN”, „Jugendbox 2019”, „Ocalić od zapomnienia” czy „Podróż studyjna do Lipska”.

Godne odnotowania jest również zaangażowanie Ani i jej czynny udział w projekcie „Jugendbox 2019”, w którym jest główną autorką i tłumaczką tekstu scenariusza, a także reżyserką repertuaru muzycznego. Jest również członkiem BJDM, gdzie udziela się i służy pomocą w corocznym organizowaniu „Wielkiego Ślizgania”.