Spotkania Związku Śląskich Rolników

W styczniu 2020 r. Związek Śląskich Rolników przeprowadził cykl spotkań podsumowujących poprzedni rok działalności Związku. Tematem przewodnim tegorocznych, styczniowych spotkań Związku Śląskich Rolników był: „W trosce o środowisko”.

Rolnicy mają ogromny udział w przeciwdziałaniu negatywnym zjawiskom w  otaczającym nas środowisku. Chcą zatem wzajemnie się wysłuchać i uczyć. Sami, na podstawie własnych doświadczeń, podpowiadają scenariusze i rozwiązania. Głównym problemem poruszanym podczas zebrań był temat suszy, jej zapobiegania i retencji wodnej. Spotkania były więc doskonałą okazją do wymiany doświadczeń i szkoleń.

W spotkaniach udział wzięli eksperci w firm wspierających rolników. Fundacja Rozwoju Śląska przyczyniła się do przygotowania tegorocznych spotkań rolników. Pan Kamil Piela z ramienia Fundacji Rozwoju Śląska zaprezentował podczas spotkań: 14.01 w Głogówku, 15.01 w Zawadzie, 22.01 w Pawłowiczkach, 27.01 w Suchodańcu oraz 29.01 w Bieńkowicach (woj. Śląskie) ofertę pożyczkową skierowaną do rolników – m. in. Program Rozwoju Rolnictwa.

Wideorelacja ze spotkań: LINK