Uroczyste wręczenie stypendiów Fundacji Rozwoju Śląska im. Johanna Kroll

Wczoraj, 9.10.2019 r. w siedzibie Fundacji Rozwoju Śląska odbyło się uroczyste wręczenie stypendiów Funduszu Stypendialnego Fundacji Rozwoju Śląska im. Johanna Kroll.

W marcu br. Fundacja Rozwoju Śląska zainaugurowała drugą edycję projektu pod nazwą Fundusz Stypendialny Fundacji Rozwoju Śląska im. Johanna Kroll skierowanego do uczniów i studentów za szczególne osiągnięcia w dziedzinie: naukowej, sportowej, artystycznej i społecznej.

Nabór wniosków o przyznanie stypendium trwał od 07.03.2019 r. do 30.06.2019 r. Wpłynęło 97 wniosków z woj. opolskiego i śląskiego. Zarząd Fundacji, po rekomendacji Komisji Stypendialnej, przyznał 63 stypendia wybitnie uzdolnionym uczniom i studentom.

Podczas uroczystości w części artystycznej na skrzypcach zagrała stypendystka Miriam Powrósło, laureatka wielu krajowych i międzynarodowych konkursów skrzypcowych.

Przyznano 57 stypendiów po 750 zł oraz 6 wyróżnionym stypendystom za wybitne osiągnięcia - po 1.000 zł. Podczas uroczystości stypendyści odebrali stypendia z rąk Arnolda Czech, prezesa Fundacji Rozwoju Śląska, Posła Ryszarda Galla - Przewodniczącego Rady Fundacji i Przewodniczącego Komisji Stypendialnej, Posła Henryka Kroll, syna patrona Funduszu Stypendialnego i Rafał Bartek Przewodniczącego Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego Niemców na Śląsku Opolskim.