Uroczyste wręczenie stypendiów w Filharmonii Opolskiej podczas XV Dni Kultury Niemieckeij

Dnia 04.06.2018r. Fundacja Rozwoju Śląska zainaugurowała nowy projekt pod nazwą Fundusz Stypendialny Fundacji Rozwoju Śląska im. Johanna Kroll. Nabór wniosków trwał od 04.06.2018r. do 31.07.2018r. Wpłynęło 71 wniosków z woj. Opolskiego, Śląskiego i Warmińsko-Mazurskiego.

W dniu 03.09.2018r. zebrała się Komisja Stypendialna i zarekomendowała 48 osób. Następnie Zarząd Fundacji w dniu 06.09.2018r. przyznał stypendia w wysokości 2000 zł dla każdego stypendysty.

W piątkowy wieczór w Filharmonii Opolskiej podczas XV Dni Kultury Niemieckiej odbyło się uroczyste wręczenie stypendiów. Wśród laureatów związanych z Mniejszością Niemiecką znaleźli się uczniowie i studenci mający szczególne osiągnięcia w dziedzinach naukowych, artystycznych, w sporcie lub w działalności społecznej. Symboliczny czek wraz z nagrodami wręczali stypendystom - Przewodniczący Rady Fundacji Pan Poseł Ryszard Galla, Prezes Fundacji Pan Arnold Czech i Przewodniczący TSKN na Śląsku Opolskim Pan Rafał Bartek.

Wszystkim stypendystom serdecznie gratulujemy.

Jednocześnie informujemy, iż planowana jest kolejna edycja programu i już teraz zachęcamy do śledzenia aktualności na stronie internetowej Fundacji Rozwoju Śląska w celu zapoznania się z regulaminem Funduszu Stypendialnego 2019.

IMG_8926-300x280.jpeg

IMG_8937-200x300.jpeg