2017 rok kończymy sukcesem

W 2017 Fundacja Rozwoju Śląska w ramach wszystkich funduszy podpisała 246 umów na kwotę 39,5 mln zł. Na nowe produkty i usługi zawarła 18 umów o wartości 2,8 mln zł.

Uważamy, że mamy się czym chwalić, choć perspektywa finansowa na lata 2014-2020 trwa od dawna, a okres pożyczkowy – decyzją Unii Europejskiej i władz politycznych - zaczyna się dopiero w tym roku – mówi Arnold Czech, prezes Fundacji Rozwoju Śląska.

Gospodarka w regionie się rozwija, bo właśnie wtedy jest zapotrzebowanie na pożyczki. W dłuższej perspektywie widać, że wbrew stereotypowi o śląskim braku przebojowości rozwijamy się może nawet dwa razy szybciej niż inne regiony. - Żyjemy coraz lepiej i bezpieczniej i to jest powód do zadowolenia – mówi Prezes Fundacji. Produkt sprzedaje się tak dobrze, że udało się podpisać łącznie 380 umów, a to oznacza, że w skali kraju nasz udział w rynku wynosi aż 4,7 procent.

Pięć lat temu Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej uruchomiło we współpracy z Bankiem Gospodarstwa Krajowego program „Pierwszy Biznes – Wsparcie na Starcie”. Nowy rząd zdecydował się na jego kontynuację. Jest on adresowany do zarejestrowanych bezrobotnych i absolwentów uczelni wyższych, do czterech lat po ukończeniu studiów. Maksymalna wartość pożyczki wynosi 20-krotność przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia (obecnie nieco ponad 85 tysięcy złotych), oprocentowanie wynosi zaledwie 0,44 procent, zaś okres spłaty dla podejmujących działalność gospodarczą 7 lat (jest możliwość karencji na okres do 12 miesięcy).

- Ci młodzi ludzie mają fantastyczne pomysły – cieszy się Arnold Czech. - I potrafią realizować ciekawe rzeczy za stosunkowo nieduże pieniądze. Nie udało się jednej osobie na blisko 160, co daje rewelacyjny wskaźnik. Pozostali wykorzystali publiczne pieniądze, by znaleźć niszę na rynku i zapewnić sobie miejsce pracy. W przeróżnych dziedzinach: To są kosmetyczki, fryzjerzy, właściciele małych kawiarni i sklepów internetowych. Potrzeby rynku są zaspokojone.

Zachęcamy do przeczytania całego artykułu: http://www.nto.pl/serwisy/heimat/a/fundacja-rozwoju-slaska-oni-zakoncza-rok-z-sukcesem,12797818/