Pożyczki na efektywność energetyczną dla firm

16 mln zł – to pula pieniędzy na pożyczki, po które mogą sięgać przedsiębiorcy z woj. opolskiego na inwestycje służące poprawie efektywności energetycznej firm. Pieniądze te pochodzą z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Opolskiego (RPO WO) na lata 2014-2020. Przeznaczone są dla mikro, małych i średnich firm z regionu.

20 grudnia Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) podpisał w tej sprawie umowę z Fundacją Rozwoju Śląska (FRŚ) w Opolskim Centrum Rozwoju Gospodarki.

Fundacja Rozwoju Śląska pełniąc rolę pośrednika finansowego, oferować będzie opolskim firmom pożyczkę na inwestycje służące poprawie efektywności energetycznej. Przedsiębiorcy mogą dostać na ten cel finansowanie w kwocie ponad 1,3 mln, które należy spłacić maksymalnie w ciągu 10 lat. Okres karencji może wynieść nawet 12 miesięcy.

Pożyczkę tę można przeznaczyć na projekty dotyczące zastosowania energooszczędnych rozwiązań w przedsiębiorstwach, głębokiej modernizacji energetycznej budynków czy wykorzystania technologii odnawialnych źródeł energii. Warunkiem otrzymania wsparcia dla takich inwestycji jest przeprowadzenie audytu energetycznego, który jest elementem każdego projektu.

Będzie to kolejna już pula pieniędzy na pożyczki z RPO WO na lata 2014-2020, którą w ofercie dla przedsiębiorców z regionu ma Fundacja Rozwoju Śląska. W ramach wcześniej podpisanych z BGK umów dotyczących pożyczek na nowe produkty i usługi dysponuje ona już łączną kwotą 46 mln zł, co wraz z wkładem własnym daje pulę  55,2 mln zł. - Do chwili obecnej udzieliliśmy już 21 małych i dużych pożyczek inwestycyjnych na kwotę ponad 4 milionów złotych – informuje prezes Fundacji Rozwoju Śląska Arnold Czech. - Pożyczki te cieszą się dużym powodzeniem wśród przedsiębiorców. Zdecydowana większość z nich udzielana jest z zerowym oprocentowaniem w ramach pomocy de minimis.

Już wkrótce, w związku z rozstrzygniętym przez BGK kolejnym przetargiem, Fundacja będzie również dysponować pieniędzmi na pożyczki na inwestycje termomodernizacyjne dla spółdzielni mieszkaniowych i wspólnot mieszkaniowych.

Szczegóły na temat wydarzenia: ocrg.opolskie.pl

2.jpeg