Informacja o poniesionych kosztach na administrację

INFORMACJA O PONIESIONYCH KOSZTACH NA ADMINISTRACJĘ

Koszty utrzymania biura Fundacji w 2007 roku ze środków Fundacji wyniosły 2.807.022,33 zł, w tym:

PLN

Koszty finansowe

3.

Pozostałe koszty operacyjne

(w tym koszty rezerw na pożyczki 1.151.712,28*)

1.173.130,05

Razem koszty:

2.807.022,33

*objaśnienie:
w tym koszty rezerw:
- na pożyczki 152 550,22 zł.
- na odsetki wymagalne od pożyczek 999.162,06 zł.

Równolegle w 2007 roku nastąpiło rozwiązanie następujących rezerw:

- na pożyczki 668.979,04 zł.
- na odsetki wymagalne od pożyczek wg. stanu na 31.12.2007 997.805,10 zł.

Łącznie: 1.646.784,14 zł.

W roku 2007 w Fundacji zatrudnione były 22 osoby.

Bilans Fundacji w roku 2007 po stronie aktywów i pasywów zamknął się kwotą 85.405.772,53 zł (załącznik nr 3).

Poniżej przedstawiamy kształtowanie się kapitału Fundacji w PLN na przestrzeni lat 2001 2007.

2001

2002

111 889 592,51

115 925 593,12

106 428 577,37

96 074 623,92

91 134 762,99

83 510 492,16

85 405 772,53

W roku sprawozdawczym Fundacja została poddana kontroli przez:

1. System Revident Sp. z o.o. z Warszawy w zakresie sprawozdań kwartalnych 2007 do projektu „Wspieranie działalności Regionalnego Ośrodka Szkoleniowego Europejskiego Funduszu Społecznego w woj. Opolskim”. Audyt był prowadzony na podstawie umowy zawartej w dniu 11 maja 2007 r. pomiędzy Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości a System Rewident Sp. z o.o.

Poszczególne kwartalne kontrole nie wykazały większych nieprawidłowości, a wszystkie wskazywane usterki były na bieżąco diagnozowane i korygowane.

2. Urząd Kontroli Skarbowej w Opolu w zakresie celowości i zgodności z prawem gospodarowania środkami publicznymi oraz środkami pochodzącymi z Unii Europejskiej w ramach realizacji SPO Wzrost Konkurencyjności Przedsiębiorstw, nr projektu WKP_1/1.21/2005/9/9/u „Utworzenie Funduszu Mikro-Pożyczkowego dla małych przedsiębiorstw”.

Kontrola wykazała nieprawidłowość w zakresie sprawozdawczości tj. nie zachowanie terminów składania sprawozdań określonych w Rozporządzeniu Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 22 września 2004 r. w sprawie trybu, terminów i zakresu sprawozdawczości dotyczącej realizacji Narodowego Planu Rozwoju oraz trybu rozliczeń (Dz. U. Nr 216, poz. 2206 z późn. zm.) w zakresie terminów składania sprawozdań.

W nawiązaniu do wyniku kontroli, Fundacja podjęła działania mające na celu terminowe składanie sprawozdań.

3. Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości z Warszawy w zakresie kontroli w trakcie realizacji projektu nr WKP_1/1.21/2005/9/9/u „Utworzenie Funduszu Mikro-Pożyczkowego dla małych przedsiębiorstw”.

Fundacja wykonała zalecenia pokontrolne.

4. Departament Koordynacji Programów Operacyjnych Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego w zakresie sprawdzenia prawidłowości realizacji zadania „Organizacja działalności edukacyjnej, informacyjnej i promocyjnej w zakresie zasad obowiązujących w Unii Europejskiej oraz możliwości rozwoju regionalnego w ramach wspólnej Europy”.

Kontrola stwierdziła niezgodność wykorzystania części dotacji, w wyniku czego Fundacja zwróciła kwotę 992,78 zł.

Fundacja Rozwoju Śląska oraz Wspierania Inicjatyw Lokalnych jest jednostką nie prowadzącą działalności gospodarczej. Fundacja jest zobowiązana do składania zeznań CIT-8 o wysokości uzyskanych dochodów.

Fundacja zobowiązana jest do składania deklaracji miesięcznych VAT – 7, ponieważ jest zarejestrowana do celów rozliczania podatku od towarów i usług.

(Henryk Juretko – Prezes Fundacji) Opole, dnia 11.03.2008