CENTRUM BIZNESU

Sprawozdanie z działalności 2016

Zasady, formy i zakres działalności statutowej

Realizacja celów statutowych

Centrum Biznesu stanowi trzykondygnacyjny budynek o łącznej powierzchni użytkowej 1.225,6 m2. W budynku mieści się 13 biur i 5 pokoi konsultacyjnych, które na co dzień służą do organizowania spotkań z kontrahentami lub klientami, a także do odpoczynku i nieformalnych spotkań. Poza pomieszczeniami biurowymi w budynku znajdują się trzy oddzielne pomieszczenia szkoleniowo - konferencyjne dla łącznej liczby ok. 100 osób, które łączy foyer z przestrzenią rekreacyjną oraz wyjściem na ogród.

Pomieszczenia biurowe - Partnerzy

W 2016 roku wszystkie dostępne pomieszczenia biurowe były zajmowane przez partnerów projektu. Swoje miejsce w Centrum Biznesu znaleźli:

• IMW RACHUNKOWOŚĆ DORADZTWO BIZNESOWE Sp. z o.o.

Firma zajmuje się finansami, rachunkowością, doradztwem biznesowym i podatkowym

• MARCIN KUSZ KANCELARIA RADCY PRAWNEGO

Kancelaria specjalizuje się w obsłudze prawnej oraz doradztwie finansowym na rzecz polskich jak
i zagranicznych podmiotów gospodarczych w zakresie polsko-niemieckiego obrotu prawnego

• AGENCJA ALLIANZ EWELINA BROL

Agencja współpracuje z 15 doradcami, którzy świadczą kompleksowe usługi klientom indywidualnym i biznesowym na terenie całej Opolszczyzny.

• PROJEKTANCI KARIERY SP. Z O.O SPÓŁKA KOMANDYTOWA

Firma umożliwia skorzystanie z pełnej gamy usług obejmujących outsourcing HR od rekrutacji
i selekcji pracowników, organizacji szkoleń, konsulting HR po leasing pracowniczy osób z Ukrainy.

• DEPART SP. Z O.O.

Specjalnością firmy jest wynajem samochodów osobowych i dostawczych w Polsce, indywidualnytransfer osób z lotnisk Wrocław i Pyrzowice, auto zastępcze, doradztwo w zakresie odszkodowań powypadkowych.

• AVIVA PLACÓWKA PARTNERSKA ELŻBIETA MŁYŃCZAK

Kompleksowa usługa z zakresu ubezpieczeń indywidualnych, grupowych i majątkowych.

• SMUDA CONSULTING GEORG SMUDA

Firma zajmuje się zakładaniem oraz kompleksową obsługą firm w Polsce i Niemczech.

• GAMA CONSULTING GERARD DRYNDA

Firma zajmuje się świadczeniem usług z zakresu obsługi księgowej wszystkich podmiotów gospodarczych bez względu na formę rozliczeń. Działa również w sektorze usług finansowych
i ubezpieczeniowych.

• ASKLA AUTOMATYKA SERWIS

Produkcją maszyn i urządzeń dla przemysłu oraz tworzeniem nowych technologii produkcji.

• KONSTRUKTON SP. Z O.O.

Biuro projektowe, oferuje projekty budowlane, zarówno domów - gotowe oraz indywidualne jak i też innych obiektów.

• CERTIFICATION STANDARDS – PORTAL RYNKU CERTYFIKACJI

Pierwszy Portal Rynku Certyfikacji i Standaryzacji w Polsce.

• CENTRUM ROZWOJU BIZNESU SP. Z O.O.

Usługi wspomagające prowadzenie działalności gospodarczej: kompleksowa obsługi wniosków pożyczkowych, działalność wspomagająca usługi finansowe, administracyjna obsługa biura, pozaszkolne formy edukacji.

Biura na godziny

W połowie 2016 roku w Centrum Biznesu wprowadzono możliwość skorzystania z oferty „Biura na godziny”. Usługa „Biura na godziny” to idealne rozwiązanie dla osób wykonujących wolny zawód - przedsiębiorców i osób prywatnych - które potrzebują spokojnego, wygodnego pomieszczenia do pracy biurowej lub na spotkanie z klientem. Stanowiska do pracy dostępne są w systemie godzinowym lub abonamentowym. Obok samodzielnych stanowisk istnieje możliwość wynajęcia małych sal na spotkania (do 7 osób) i dużych sal konferencyjnych.

Sale konferencyjno - szkoleniowe

Przez cały rok umożliwiano zainteresowanym wynajem sal na spotkania z gośćmi, organizowanie konferencji, szkoleń. 3 pomieszczenia o powierzchni od 31 do 66 m2 stanowią idealne miejsce na warsztaty, kursy, prezentacje usług bądź towarów, czy wydarzenia biznesowe.

Na początku 2016 roku na stanowisko recepcjonisty zatrudniono stażystkę. Była ona odpowiedzialna m. in. za bieżącą obsługę administracyjną recepcji Centrum Biznesu, kierowanie klientów do biur, przygotowywanie materiałów promocyjnych Fundacji Rozwoju Śląska i Centrum Biznesu, pomoc w przygotowaniu sal konferencyjnych, prowadzenie terminarza wynajmu sal konferencyjnych, biur na godziny i bezpłatnych porad prawnych dla przedsiębiorców i rolników.

Wykorzystanie sal konferencyjno - szkoleniowych

W roku 2016 sale konferencyjno-szkoleniowe wykorzystane były w trakcie 54 dni szkoleniowych, pozwoliło to na wygenerowanie w roku sprawozdawczym przychodu na poziomie 8.511,95 zł. W ramach omawianej działalności realizowane były m.in. następujące inicjatywy:

• warsztaty biznesowe „Świadomy Menadżer uczy. Jak zatrudnić – zrekrutować i wyselekcjonować - efektywnego handlowca?”. Warsztaty biznesowe poprowadził Pan Paweł Janiszyn – doświadczony menadżer sprzedaży, który zaprezentował sprawdzone, niekonwencjonalne metody pozyskiwania i selekcji kandydatów na stanowiska handlowe wykorzystujące techniki treningowe i pytania behawioralne;
  • szkolenia Izby Gospodarczej „Śląsk” w ramach projektu szkoleń nr I 2016, w okresie od 14 września 2016r. do 13 grudnia 2016r., 14 specjalistycznych szkoleń dla przedsiębiorców z sektora małych i średnich firm wywodzących się z grona członków Izby oraz firm współpracujących z Izbą;
  • spotkania branżowe: 11 maja 2016r. w związku z naborem do Grupy Zakupowej „INVEST-PARK" – OCRG i negocjacją stawek za energię elektryczną oraz paliwo gazowe na rok 2017, Izba Gospodarcza „Śląsk", zaprosiła zainteresowanych przedsiębiorców na spotkanie informacyjne z prezentacją modelu współpracy i możliwych oszczędności przy wspólnych zakupach; 15 czerwca 2016 roku odbyła się prezentacja firmy WAGO ELWAG, dedykowana nowościami w branży automatyki, elektrycznej i elektrotechnicznej.

Cykl bezpłatnych porad prawnych

Od czerwca do listopada 2016r. Fundacja Rozwoju Śląska prowadziła w Centrum Biznesu cykl darmowych porad prawnych. Porady prowadzone były przez kancelarię prawną: Bialic & Sokołowski Kancelaria Radców Prawnych i Adwokatów s.c., skierowano je do przedsiębiorców oraz rolników. W ciągu kilku miesięcy z możliwości konsultacji spraw z Radcami skorzystali klienci, a także pracownicy Fundacji Rozwoju Śląska.

Dni Otwarte Funduszy Europejskich, Światowy Tydzień Przedsiębiorczości

13 maja w ramach „Dni Otwartych Funduszy Europejskich” umożliwiono zainteresowanym zwiedzanie Centrum Biznesu. Prezentacja objęła koncepcję działania oraz wizję architektów poświęconą budowie obiektu. Możliwe również było skorzystanie z bezpłatnych porad na temat finansowania prowadzonej i planowanej działalności gospodarczej

W dniu 18.11.2016r. także w ramach „Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości” odbyło się prowadzone przez grupę Orange Juice szkolenie z analityki Internetowej. Pozwala ona ocenić wyniki przyjętej strategii i podejmować skuteczne decyzje biznesowe, w celu zwiększenia przychodów biznesu.

W ramach „Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości” odbyło się także spotkanie informacyjne dla osób zainteresowanych aplikowaniem o pożyczkę z programu "Pierwszy Biznes – Wsparcie w Starcie II". Koordynator projektu - Piotr Jurkowski przedstawił kryteria dostępowe, wytyczne oraz dokumentację programową.

Przedsiębiorcza młodzież

W celu promocji przedsiębiorczości i postaw przedsiębiorczych wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych w maju 2016 roku odbył się konkurs „BIZNES W OBIEKTYWIE”, który umożliwił przedstawienie w kreatywny sposób własnego postrzegania biznesu.

3 czerwca w Centrum Biznesu odbyły się warsztaty „Mój pierwszy biznesplan”. Uczniowie z Z.S.E. im. Gen. S. Roweckiego "GROTA" w Opolu, tworzący grupę Miniprzedsiębiorstwo Akademicka' 97, wraz z opiekunem – panią Tamarą Słodkowską – Tramś, mogli przekonać się, jak funkcjonuje CB oferujące usługi okołobiznesowe. Następnie wzięli udział w zajęciach dotyczących zakładania własnego przedsiębiorstwa, poznali możliwości zdobywania środków na działalność gospodarczą oraz zasady ubiegania się o dofinansowanie.

10 czerwca 2016 roku Centrum Biznesu odwiedziła grupa uczniów z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego ze Strzelec Opolskich. Uczniowie, wraz z opiekunem – Panią Beatą Czech, poznali zasady funkcjonowania Centrum, następnie przystąpili do nagrywania filmów na temat skutecznego poszukiwania pracy. Projekt realizowany przez firmę Job-Profi dotyczył nagrania scen w języku niemieckim w zakresie przygotowania dokumentów aplikacyjnych oraz przebiegu rozmowy kwalifikacyjnej.

Architektura Centrum Biznesu: portale, konkursy, wizyty

W pierwszych miesiącach 2016 roku zaprojektowany przez biuro architektoniczne PORT budynek Centrum Biznesu znalazł uznanie w branżowych portalach: www.bryla.pl, www.propertydesign.pl, www.archinea.pl, www.whitemad.pl, www.archdaily.pl.

W drugiej połowie roku budynek CENTRUM BIZNESU znalazł się w ścisłej grupie nominowanych do finału w ogólnopolskim konkursie  „Polski Cement w Architekturze – XX Edycja” na najlepszą realizację z użyciem technologii żelbetonowych wykonanych i przekazanych do użytku przed końcem 2015 roku. Organizatorem konkursu było Stowarzyszenie Architektów Polskich oraz Stowarzyszenie Producentów Cementu.

27 października 2016r. podczas spotkania w Centrum Biznesu w Opolu umożliwiono wszystkim zainteresowanym osobom poznanie twórców koncepcji oraz zwiedzenie obiektu wraz z jego otoczeniem. W ramach akcji „Opolskie spotkania z architekturą” organizowanej przez Stowarzyszenie Architektów Polskich oddział Opole, grupa złożona z kilkunastu osób została oprowadzona po budynku przez autorów jego projektu: arch. Józefa Franczoka i arch. Marcina Kolanusa.

25-lecie Fundacji – spotkanie w Centrum Biznesu

Dnia 2 grudnia 2016 roku minęło 25 lat od momentu podpisania założycielskiego aktu notarialnego Fundacji Rozwoju Śląska. W związku z powyższym dnia 5 grudnia 2016 roku w Centrum Biznesu w Opolu odbyła się kameralna uroczystość z udziałem obecnych oraz byłych przedstawicieli Rady, Zarządu oraz pracowników Fundacji, w ramach której Prezes Fundacji Pan Arnold Czech podsumował 25-letnią działalności Fundacji Rozwoju Śląska. Główne obchody 25-lecia Fundacji zaplanowano na 3 lipca 2017 roku.

Centrum Rozwoju Biznesu Sp. z o.o.

Informacja o prowadzonej działalności gospodarczej

Informacja o posiedzeniach organów Fundacji

Informacja o środkach pochodzących ze spłat pożyczek, dotacjach oraz przychodach i innych źródłach

Informacja o poniesionych kosztach – pozostałe dane