Poznali Centrum Biznesu - Opolskie spotkania z architekturą

27 października 2016 r. podczas spotkania w nowoczesnym biurowcu Centrum Biznesu w Opolu umożliwiono wszystkim zainteresowanym osobom poznanie twórców koncepcji oraz zwiedzenie obiektu wraz z jego otoczeniem.

W ramach akcji „Opolskie spotkania z architekturą” organizowanej przez Stowarzyszenie Architektów Polskich oddział Opole, grupa złożona z kilkunastu osób została oprowadzona po budynku przez autorów jego projektu: arch. Józefa Franczoka i arch. Marcina Kolanusa.

Założeniem wrocławskich architektów, właścicieli pracowni PORT, było stworzenie miejsca przyjaznego pracy oraz inspirującego.

Zwiedzanie budynku rozpoczęło się na wizycie w ogrodzie – tak jak praca nad projektem od analizy otoczenia, którego różnica terenu sięgała 4 m. Jak się można było dowiedzieć –  wpłynęło to w dużym stopniu na decyzje projektowe.

Bezpośrednie sąsiedztwo cmentarza, ruchliwej drogi i centrum handlowego były czynnikami, które zdecydowały o zlokalizowaniu budynku prostopadle do ulicy. Tworzy to barierę akustyczną, otwiera widok na dwie najatrakcyjniejsze strony: zielony ogród i centrum miasta oraz ogranicza popołudniowe słońce w pracy biurowej.

Budynek Centrum Biznesu składa się z czterech kondygnacji. Wnętrza to surowe połączenie bieli i betonu. Piętra wypełniają sale konferencyjne, pokoje biurowe, małe pokoje konsultacyjne i przestrzenie rekreacyjne, gdzie mogą toczyć się działania kreatywne, gdzie można zrelaksować się i nabrać sił do dalszej pracy. Wszystko po to, by czas pracy wykorzystać optymalnie, działać skutecznie i z przyjemnością.

Zwiedzanie Centrum Biznesu było drugim wydarzeniem w ramach „Opolskich spotkań z architekturą”, zorganizowanych przez oddział SARP Opole (Rynek 5 - 6 / 5, 45 - 015 Opole). Każde spotkanie to możliwość poznania pomysłów architektów, przeznaczenia budynków, idei zastosowania materiałów, planów wnętrz i projektów otoczenia.

Organizator spotkań - Stowarzyszenie Architektów Polskich - jest zawodowym stowarzyszeniem twórczym dla architektów, którzy realizując cele zawarte w statucie, stają się reprezentacją architektów polskich. SARP prowadzi szeroko pojętą działalność kulturalną, naukowo-oświatową, organizuje konkursy architektoniczne i służy świadczeniu pomocy przez polskich architektów. Celami działalności Stowarzyszenia są dbałość o jakość architektury i środowiska, tworzenie warunków dla rozwoju twórczości architektonicznej oraz rozwój warsztatu architekta i ochrona zawodu.