Warsztaty "Mój pierwszy Biznesplan"

Uczniowie z Zespołu Szkół Ekonomicznych  im. Gen. S. Roweckiego "GROTA" w Opolu, tworzący grupę Miniprzedsiębiorstwo Akademicka' 97, wraz z opiekunem – panią Tamarą Słodkowską – Tramś, wzięli udział w warsztatach dla młodych przedsiębiorców.

Tematyką spotkania, które odbyło się w piątek, 3. czerwca, w Centrum Biznesu przy Fundacji Rozwoju Śląska (ul. Wrocławska 133 w Opolu) był „Mój pierwszy biznesplan”.

Podczas wizyty w Centrum Biznesu uczniowie mogli przekonać się, jak funkcjonuje nowoczesny biurowiec oferujący usługi okołobiznesowe.  Następnie wzięli udział  w zajęciach dotyczących zakładania własnego przedsiębiorstwa, poznali możliwości zdobywania środków na działalność gospodarczą oraz zasady ubiegania się o dofinansowanie. W ramach warsztatów grupowych zaprezentowano studium przypadku stworzonej działalności handlowej. Następnie uczniowie pod opieką prowadzącego przygotowali własne biznesplany dotyczące różnych przedsięwzięć inwestycyjnych m.in.: założenia własnej restauracji w centrum miasta, zbudowania myjni samochodowej w silnym otoczeniu konkurencji, czy też kwiaciarni w małej miejscowości.

Zorganizowana praca w grupach umożliwiła uczniom poznanie dobrych praktyk biznesowych stosowanych w Fundacji Rozwoju Śląska oraz opracowanie pierwszych własnych pomysłów biznesowych.

Jak podkreśla Wojciech Pieczonka – prowadzący warsztaty specjalista działu pożyczek FRS – o własnym biznesie warto myśleć już w szkole średniej. Z czasem pomysł dojrzewa i nabiera formy, co w przyszłości znacznie ułatwia podjęcie decyzji i zachęca do założenia własnej firmy.