Pożyczki

• PB-WS-II.png

Pierwszy biznes – wsparcie w starcie II

Dla kogo?

• Pożyczka na podjęcie działalności gospodarczej - absolwenci szkół i uczelni wyższych, do 4 lat od ukończenia szkoły, zarejestrowanych bezrobotnych, studentów ostatniego roku studiów. Złóż wniosek ON-LINE
    • Pożyczka na utworzenie miejsca pracy dla bezrobotnego - podmioty gospodarcze prowadzące działalność gospodarczą lub rolniczą, niepubliczne szkoły oraz przedszkola, żłobki lub kluby dziecięce prowadzone przez osoby fizyczne. Pożyczka uzupełniająca: Złóż wniosek ON-LINE Pożyczka dla przedsiębiorcy: Złóż wniosek ON-LINE
    • Bezpłatne szkolenia i doradztwo - dla pożyczkobiorców programu.

Na co? - zakupy inwestycyjne oraz obrotowe konieczne do rozpoczęcia działalności gospodarczej oraz koszty związane z utworzeniem nowego stanowiska pracy (adekwatne do branży i zakresu wykonywanej pracy)

Na jak długo? - 7 lat w przypadku podejmowania działalności gospodarczej, 3 lata na utworzenie stanowiska pracy.

Ile? - maksymalna kwota pożyczki dla rozpoczynających działalność gospodarczą wynosi 20 krotność przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia.W przypadku pożyczek na utworzenie miejsca pracy jest to wartość 6 krotnego miesięcznego wynagrodzenia.

• Regionalny Fundusz Pożyczkowy

• Dla kogo? - mikro, mali, średni przedsiębiorcy posiadający siedzibę na terenie woj. opolskiego lub spoza województwa na realizację inwestycji w woj. opolskim.
    • Na co? - zakup nieruchomości, budowę, remont lub przebudowę nieruchomości, zakup maszyn i urządzeń, zakup pojazdów, zakup wyposażenia biura, inne, nie mające charakteru konsumpcyjnego, zakup materiałów i surowców lub towarów (środki obrotowe).
    • Na jak długo? - 10 lat na cele inwestycyjne, 3 lata na cele obrotowe.
    • Ile? - maksymalna kwota pożyczki to 1.000.000,00 zł.
    • Złóż wniosek ON-LINE
  • Program rozwoju MSP

• Dla kogo? - osoby fizyczne i prawne prowadzące lub zamierzające uruchomić działalność gospodarczą na terenie kraju.
    • Na co? - zakup nieruchomości, budowę, remont lub przebudowę nieruchomości, zakup maszyn i urządzeń, zakup pojazdów, zakup wyposażenia biura, inne, nie mające charakteru konsumpcyjnego, zakup materiałów, surowców, produktów lub towarów (środki obrotowe).
    • Na jak długo? - 5 lat na cele inwestycyjne, 3 lata na cele obrotowe.
    • Ile? - maksymalna kwota pożyczki to 500.000,00 zł.
  • Program rozwoju rolnictwa

• Dla kogo? - osoby fizyczne prowadzące lub zamierzające uruchomić działalność rolniczą na terenie kraju.
    • Na co? - zakup maszyn i urządzeń oraz ciągników i przyczep rolniczych, zakup, budowę lub remont nieruchomości gospodarczych, zakup ziemi - gruntów rolnych, zakup stada podstawowego, zakup środków obrotowych.
    • Na jak długo? - 5 lat na cele inwestycyjne, 3 lata na cele obrotowe.
    • Ile? - maksymalna kwota pożyczki to 500.000,00 zł.
  • Fundusz Mikro-Pożyczkowy

UWAGA: Ze zwględu na wyczerpanie środków dla Funduszu Mikropożyczkowego czasowo wstrzymane jest przyjmowanie wniosków!

• Dla kogo? - mikro, mali przedsiębiorcy posiadający siedzibę na terenie woj. śląskiego lub woj. opolskiego
    • Na co? - zakup nieruchomości, budowa, adaptacja, remont lub przebudowa nieruchomości, zakup maszyn, urządzeń, pojazdów użytkowych (nowych lub używanych), zakup wyposażenia biura,cele obrotowe – zakup materiałów, surowców, towarów handlowych.
    • Na jak długo? - 10 lat na cele inwestycyjne, 3 lata na cele obrotowe.
    • Ile? - maksymalna kwota pożyczki to 1.000.000,00 zł.
  • Wnioski o zawieszenie spłaty.png

Wnioski o zawieszenie spłaty pożyczki

Wnioski o PROLONGATĘ dotyczące umów:

• Regionalny Fundusz Pożyczkowy: umowy pożyczkowe rozpoczynające się od numerów: 20, 30, 22, 33, 44

należy składać na adres  na druku: PDFWNIOSEK O ZAWIESZENIE SPŁATY.pdf

• Program Rozwoju MSP : umowy pożyczkowe rozpoczynające się od numerów: 50, 60, 75
    • Program Rozwoju Rolnictwa: umowy pożyczkowe rozpoczynające się od numerów: 70, 80, 85
    • Fundusz Mikro-Pożyczkowy: umowy pożyczkowe rozpoczynające się od numerów: 40, 41, 42

należy składać na adres  na druku: PDFWNIOSEK O ZAWIESZENIE SPŁATY.pdf

• Pierwszy Biznes - Wsparcie w Starcie II

należy składać na adres  na druku: PDFWNIOSEK ZAWIESZENIE SPŁATY PB-WWS II.pdf

Wszystkie wnioski zostaną rozpatrzone. Informacje zwrotne zostaną przesłane na Państwa adresy mailowe.