#FUNDACJADLACIEBIE

• OCIEPLENIE WIZERUNKU #3 pl.jpeg

FUNDACJA dla regionu, dla ludzi, DLA CIEBIE!

01-12-2020 12:36

Od prawie 30 lat działamy, pracujemy i rozwijamy się dla Was.

Nasza oferta jest odpowiedzią na Wasze potrzeby!

Dla regionu – jesteśmy szansą na rozwój,

Dla ludzi – jesteśmy wsparciem,

Dla Ciebie – jesteśmy!

• FOTOWOLTAIKA PL.jpeg

#FUNDACJADLAŚRODOWISKA

27-11-2020 08:24

Zmieniamy się dla Was! Jesteśmy bardziej EKO!

W listopadzie zrobiliśmy wielki krok do przodu!

Dbamy o środowisko jeszcze bardziej niż dotychczas. Na całej powierzchni naszego dachu zamontowaliśmy panele fotowoltaiczne. Dzięki tej inwestycji, rocznie nasze panele wyprodukują ok. 40 tys. kWh energii, co pozwoli nam na zmniejszenie zużycia energii elektrycznej z sieci zewnętrznej, a tym samym zmniejszymy zanieczyszczenie środowiska.

#FUNDACJADLACIEBIE

#FUNDACJADLAŚRODOWISKA

• Szablon FB - ocieplenie wizerunku g2 2.jpeg

FUNDACJA to wsparcie DLA CIEBIE!

Fundacja to rozwój!

Wspieramy lokalnych przedsiębiorców, nie tylko przez udostępnianie środków finansowych, ale przez szkolenia i kursy. Uczestniczmy i organizujemy dla Was spotkania biznesowe i konferencje.Rozwój oraz wsparcie młodzieży jest dla nas bardzo ważne, organizujemy spotkania, warsztaty oraz konkursy tematyczne dla studentów i uczniów szkół ponadgimnazjalnych w naszym regionie.

• Szablon FB - ocieplenie wizerunku 9.jpeg

FUNDACJA to więcej niż organizacja to ludzie pracujący DLA CIEBIE

Naszą siłą są ludzie, którzy od lat pracują, tworzą Fundację i nadają jej kierunek działania.
    Różnorodność wiedzy i umiejętności, doświadczenie, kwalifikacje zawodowe, zaangażowanie i współpraca, to wszystko składa się na sukces naszej organizacji.
    Rozwijamy się i pracujemy dla Was. Stawiamy Twoje potrzeby na pierwszym miejscu!
  • FILM 1 STYPENDIUM.jpeg

Fundusz stypendialny Fundacji Rozwoju Śląska im. Johanna Krolla 2020

Fundusz Stypendialny im. Johanna Krolla został założony przez Fundację Rozwoju Śląska w 2018 roku. W tym roku, inaczej niż w poprzednich latach, wręczenie stypendiów odbywa się online.  O Funduszu Stypendialnym oraz jego zaletach dowiecie się z załączonego filmiku.

• Stypendium_im_Johanna_Krolla55.jpeg

Fundusz Stypendialny Fundacji Rozwoju Śląska 2020 im. J. Krolla - PODSUMOWANIE

Fundusz Stypendialny im. Johanna Krolla został założony przez Fundację Rozwoju Śląska w 2018 roku. Od tego czasu wypłacono 206.500,00 zł, ze stypendium skorzystały w sumie 174 osoby.

Stypendia 2020 zostały przyznane już po raz trzeci młodzieży wybitnie uzdolnionej. Nasi stypendyści to osoby, które w swoich środowiskach wyróżniają się, są bardzo aktywni, rozpoznawalni w regionie, a także na poziomie krajowym. Niektórzy uczestniczyli we wszystkich edycjach programu stypendialnego. Przedstawiamy galerię zdjęć stypendystów 2020, jednocześnie zachęcając do wzięcia udziału w kolejnych inauguracjach Funduszu Stypendialnego.

• Stypendium_im_Johanna_Krolla4.jpeg

Damian Kleszcz – stypendysta w kategorii społecznej

Damian Kleszcz jest zaangażowany w życie społeczności lokalnej i mniejszości niemieckiej. Od najmłodszych lat jest członkiem DFK Brożec, a od kilku lat aktywnie wspiera swoim talentem muzycznym i organizacyjnym realizację projektów TSKN na szczeblu lokalnym i regionalnym.

W 2019 r. występował m.in. na gali wręczenia nagród laureatom konkursów języka niemieckiego, na Oktoberfeście w Krapkowicach, na solowym koncercie adwentowym w Filharmonii Opolskiej. W grudniu 2019 r. uczestniczył w nagraniach teledysków pieśni bożonarodzeniowych, które swoją premierę będą miały w grudniu tego roku. Regularnie działa jako wolontariusz na rzecz takich projektów jak: Wielkie Ślizganie, Jarmark Bożonarodzeniowy, Zwiedzanie Małej Panwi – spływ kajakowy dla młodzieży, którego był współorganizatorem.

• Stypendium_im_Johanna_Krolla.jpeg

Katarzyna Kokot – stypendystka w kategorii sportowej

Katarzyna to skromna dziewczyna o wielkich sportowych ambicjach. Trenuje lekkoatletykę od trzech lat, a od 2019 roku jest zawodniczką Polskiej Kadry Narodowej.

Regularnie jeździ na zgrupowania sportowe, gdzie trenuje skok wzwyż i doskonali swoją technikę. Poświęcając się swojej pasji, trenuje na stadionie i w hali sportowej 4–5 razy w tygodniu po dwie godziny. Mimo intensywnego reżimu treningowego Kasia ciągle znajduje czas, by czynnie uczestniczyć w życiu koła DFK w Dobrzeniu Wielkim. Dzięki stypendium młoda zawodniczka chce nie tylko skakać wyżej w sporcie, ale i w życiu, realizując swoje cele i marzenia.

Stypendium im. Johanna Krolla to nie tylko ukoronowanie wyjątkowych osiągnięć sportowych Kasi, ale i gwarancja dalszego rozwoju jej pasji, jaką jest skok wzwyż.

• Stypendium_im_Johanna_Krolla2.jpeg

Martyna Walczak - stypendystka w kategorii artystycznej

Martyna uczęszcza do LO z Oddziałami Dwujęzycznymi im. W. Broniewskiego w Strzelcach Opolskich z j. niemieckim jako wiodącym. Pierwszą klasę ukończyła z wyróżnieniem. Jest również uczennicą Państwowej Szkoły Muzycznej I stopnia w Strzelcach Op. – klasa trąbki.

Gra na trąbce to pasja, którą doskonali i szlifuje podczas zajęć w szkole muzycznej, a swoje umiejętności prezentuje na licznych turniejach, konkursach krajowych i międzynarodowych, m.in. w międzynarodowym konkursie 67. Schülerwettbewerb „Begegnung mit Osteuropa 2020 – Europa – da mache ich mit! – Europa – jestem jej częścią!”, organizowanym przez Ministerstwo Edukacji i Kultury Kraju Związkowego Nadrenii Północnej-Westfalii, który wygrała.

• Stypendium_im_Johanna_Krolla3.jpeg

Anna Haberecht - stypendystka w kategorii naukowej

Anna, uczennica LO nr 3 w Opolu, zdobyła w roku szkolnym 2019/2020 tytuł laureata w XXXVI Konkursie Recytatorskim „Jugend trägt Gedichte vor” („Młodzież recytuje poezję”) dla szkół podstawowych i średnich.

Jest ambitną i sumienną uczennicą, która rozwija swoją pasję - naukę języka niemieckiego i kultury niemieckiej poprzez uczestnictwo w wielu projektach organizowanych przez mniejszość niemiecką, takich jak: „Sommercamp 2019 EUROPA LEBEN – WANDEL GESTALTEN”, „Jugendbox 2019”, „Ocalić od zapomnienia” czy „Podróż studyjna do Lipska”.

Godne odnotowania jest również zaangażowanie Ani i jej czynny udział w projekcie „Jugendbox 2019”, w którym jest główną autorką i tłumaczką tekstu scenariusza, a także reżyserką repertuaru muzycznego. Jest również członkiem BJDM, gdzie udziela się i służy pomocą w corocznym organizowaniu „Wielkiego Ślizgania”.